torsdag den 13. august 2015

Livstilen har betydning for din søvnkvalitet

Ferien med de lyse nætter er ved at være forbi og mange mennesker vender tilbage til normalen - med en hverdag som rummer nye udfordringer og ansvar.
Søvnløshed og forringet søvnkvalitet er en uønsket udfordring for mange mennesker i vores såkaldte digitaliserede verden og det er værd at undersøge nærmere, hvorfor det egentlig forholder sig sådan.


Hvad der er en udbredt viden i dag, er, at lyspåvirkninger fra f.eks. pc og tv umiddelbart inden sengetid hæmmer søvnen.
Produktionen af hormonet Melatonin, der bestemmer vores søvnkvalitet, cellernes livslængde og kroppens døgnrytme begynder allerede, når mørket falder på om aftenen og kulminerer i tidsrummet mellem kl. 2-4 om natten. Sådan er det i den uforstyrrede døgnrytme.

Hvis dit soveværelse har elektrisk apparatur, der er tændt om natten, kan det forstyrre din søvn. Selv en lille grøn pære er nok til at hæmme Melatonin-produktionen, eller natbelysning udenfor dit vindue fra en gadelampe el. lign. nedsætter også produktionen og forstyrrer din søvn.
Et mørklægningsgardin kan gøre en forskel. Faktisk bør vi undgå direkte kontakt med pc, tv og andet elektronisk apparatur fra 90 minutter, før vi går i seng. Dæmpet belysning i rummet og læsning af en god bog om aftenen er bedre end "Terminator" for fuld udblæsning henover tv-skærmen. Jeg tror, du ved, hvad jeg hentyder til.

Vi lever i en digitaliseret verden, hvor lyspåvirkningen fra elektroniske medier har forandret vores liv og desværre også vores søvnkvalitet.
Er du online med mobilen om natten? Der er i vores tid rigtig mange faktorer, som forstyrrer den indre balance. Men hele problemstillingen er faktisk mere kompleks end som så.

Du kender måske dette scenarie. Du står i en Brugs, fordi du lige mangler fløden og småkagerne til eftermid-dagskaffen og er gået op til den eneste åbne kasse, hvor der står seks andre kunder foran dig. En lettere irritation bliver aktiveret indeni dig, da du nu er tvunget til at vente i kø. Du mærker den indre uro indeni, mens du venter.
En mand, der står lidt længere fremme i køen, er synligt irriteret og oprørt
(Billedet er hentet fra "Ledernytt - fra
konflikt til samarbeid").

over situationen. Den stakkels kassedame er nystartet og tingene tager sin tid. Vredt råber manden foran dig, mens han klirrer med sine flasker, at "det er godt gjort, man skal udsættes for det her, hver eneste gang man handler i butikken - kan de dog ikke få en kassedame, der har mere end to ugers erfaring på det her sted". En ældre dame i køen forsøger at tysse manden ned, hvilket får ham til at respondere med raseri. Han råber højt efter damen, at det er pga. af gamle idioter som hende, at han betaler så meget i skat og han skubber til hende..... Manden, som reagerer voldsomt på denne situation, har for meget ild i sit system. Han har en yin-/ yang-ubalance.
Faktum er, at den irritation, som generes i længre køer (for at bruge ét eksempel), og som de fleste kan identificere sig med er et udtryk for en kulturbestemt ubalance som flertallet i den vestlige verden er diponeret for i større eller mindre grad.

Tilbage til søvnkvaliteten. Der er fire kulturbestemte faktorer, som jeg godt vil påpege og som i væsentlig grad bidrager til den forringede søvnkvalitet:

1. Vores hverdag foregår i et alt for hurtigt tempo, som bringer os ud af nuet og afmonterer os fra den mere fordybende, rummende og hvilende tilgang til vores liv. (Det så vi i situationen beskrevet ovenover. Dem i køen kunne have benyttet lejligheden til at tage 2-3 bevidste åndedrag helt nede fra mave/ mellemgulv.... )

2. Vores husrum er ofte stærkt oplyste om aftenen og kun sjældent oplever vi en mørk himmel pga. reflektionen i atmosfæren fra vores oplyste gader.

3. Vores intensiverede interaktion med de elektroniske medier.

4. Ubalanceret kost.


Yin-/ yang-filosofien kan løfte sløret for, hvordan vores indre balance forstyrres og hvordan vi genetablerer en naturlig balance.

I det gamle Kina opfattede man livsprocessen som værende styret af to komplementære principper "yin" og " yang".
Yin repræsenterer mørket samt det hvilende og rummende princip. Yang repræsenterer lyset samt det aktive og hurtige princip.

En ubearbejdet krise disponerer vores krop for en særlig slags ubalance i forhold til yin-/ yang. Livet rummer naturligt op - og nedture. Vi oplever perioder med stress og depression. Måske oplever vi endda sorg, fordi vi mister nogen, vi holder af osv. Sådan er livet også og måske får vi ikke bearbejdet en følelsesmæssig krise godt nok.

Hvad sker der så? 

De ubearbejdede følelser eller tanker har et forankringspunkt i vores krop. Livsenergien i det område sover, fordi der ikke er nogen bevidsthed tilstede lige netop dér. Med vores kulturbestemte faktorer og en ubearbejdet krise er vi udsatte og disponeret for det man kan kalde for en opflammende yang reaktion. Yin er det princip, der rummer og holder yang i den sunde tilstand. Rent kropsligt-energetisk ligger yang underst og yin øverst i den sunde tilstand. Men når der ikke er nok yin (interaktion med mørket og det hvilende princip samt sammensætningen af den rette føde i vores liv) til at rumme yang og vi måske har oplevet et følelsesmæssigt pres over længere tid, stiger yang for kraftigt til vejrs i kroppen.

Symptomerne er mange. Med en yang, der rejser sig for kraftigt i kroppen, kan man opleve tilbagevendende hovedpine/ migræne, indre uro og tankemylder, samt hurtig puls, rastløshed, nattesved og mangelfuld søvn.
Der er for meget ild i kroppen (yang) og for lidt "kølervæske" (yin) til at afbalancere tilstanden og vi bliver let overstimuleret, der gør, at vi reagerer uhensigtsmæssigt i bestemte situationer.

Det er særligt vigtigt, når vi er så udsatte, at vores kost styrker yin princippet.
Derfor bør man undgå meget krydret mad (specielt thai take-away), kaffe, rødt kød, alkohol og ost, som altsammen styrker "ilden" i kroppen. Vi bør begrænse brugen af tv, pc og mobil samt undgå lange varme bade eller sauna etc. Droppe rejser til varmt klima etc.
Til gengæld bør vi i kosten sørge for at få noget, der nærer yin gennem letoptagelige proteinkilder i hvert måltid, f.eks. friske spirer. Vi bør sørge for at få friske grøntsager/ frugt og gode fedtsyrer samt drikke rigelige mængder vand og urteteer. Indtag af suppe, som ikke er rygende varm, er en god måde at nære yin på osv.

En person, der er i den opflammende "yang-tilstand", føler sig ofte overstimuleret og havner let i konflikter, der ender med skænderier og smækkede døre. Man har svært ved at finde den ro, der skal til for at sove igennem om natten og påvirkningen over tid vil svække ens nyre-qi, der i sidste ende gør os udbrændte og syge.

Konklusionen er altså, at rigtig mange mennesker i den vestlige verden får for kraftige påvirkninger af lys og stråling fra det omgivende miljø. Tempoet er for højt henover dagen og kosten understøtter ikke i tilstrækkelig grad yin - princippet, hvilket gør, at vi er i fare for at få disse yang ubalancer. Alfa omega er altså at værne om vores dyrbare yin, så den kan holde, rumme og nære en sund yang respons. Det er svaret på mange søvnproblemer, men ikke for alle for som jeg lagde ud med at nævne så er problemstillingen ret kompleks. Søvnproblemer kan selvfølgelig også skyldes andre årsager.
Om du personligt er udsat for den usunde yang respons kan du selv tjekke. De typiske symptomer er vedvarende migræne-agtig hovedpiner, indre uro og rastløshed, let ved at blive opfarende/ irritabel, nattesved, mørk urin, rødlig tunge, hurtig puls og i nogle tilfælde vil kapillærer (små blodårer) i øjet træde tydeligt frem.

I de mange år hvor jeg har mediteret og dyrket QiGong, Yoga og Tai Chi har jeg kun haft forbigående forringelse af min søvn i de udfordrende perioder af mit liv. Takket være den meditative tilgang til livet, som disse kunstarter formidler, sover jeg for det meste fantastisk. Når jeg lægger hovedet på puden, går der sjældent mere end 3-4 minutter, før jeg sover. Den meditative tilgang stilner sindet og styrker den indre ro der skal til for at sove igennem.

Alle, der ønsker det, kan ret nemt ændre deres livstil, så meditation og qigong etc. bliver en del af deres hverdag. På sigt vil det forbedre søvnkvaliteten væsentligt og du vil føle dig yngre og i besiddelse af langt større overskud. Trangen til søvn reduceres, hvor 6-7 timers søvn er fuldt tilstrækkeligt for at føle sig helt udhvilet.

Jeg underviser løbende i både Meditation, QiGong og Dybdeafspænding, hvor du kan få en introduktion til enkle øvelser, som du kan bruge derhjemme i din hverdag.

Derudover kan jeg tilbyde 1:1 sessioner med Ener-Chi-Terapi, hvor jeg har samlet flere behandlingsformer i ét. Det kan give dig en større forståelse af, hvem du er og de ressourcer du har tilrådighed samt give nogle redskaber til at genetablere den indre balance. Læs mere på hjemmesiden www.mind-fitness.nu


Lars Christian Schmith - Mind-fitness Instruktør og Holistisk Mentor - August 2015.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar